Medicinhistoriska museet

Flera av medlemmarna i Uppsala medicinhistoriska förening var engagerade i uppbyggnaden av det 1995 öppnade Medicinhistoriska museet i Uppsala. Det gäller inte minst om museets grundare Lars Thorén, som också hade varit med och stiftat föreningen 1984. Genom åren har det goda samarbetet mellan museet och föreningen fortsatt. Även om föreningen inte bildades som en vänförening till museet har den i praktiken kommit att bli det.

Medicinhistoriska museet ligger naturskönt beläget i Ulleråker i södra delen av Uppsala. Museibyggnaden var ursprungligen administrationsbyggnad för Uppsala hospital och asyl och ritades av Axel Kumlien, som på Medicinalstyrelsens uppdrag ritat flera av Ulleråkers majestätiska huskomplex.

Museet har omfattande samlingar som sträcker sig från 1600-talet in i vår tid. I museets bottenvåning visas kroppssjukvårdens historia med allt från äldre tiders folkmedicin till instrument och apparater som används idag. I museets apotek visas utrustning, inredning och droger som användes i äldre tiders apotek. Den psykiatrihistoriska utställningen på museets övervåning berättar om livet, vården och arbetet på Ulleråkers sjukhus.

Besök museet

Öppet helgfria tisdagar & torsdagar 13-17. Fri entré.
Gruppvisningar bokas efter överenskommelse.
Hemsida: medicinhistoriskamuseet.uu.se

Adress

Eva Lagerwalls väg 8, 756 43 Uppsala
info@mhm.uu.se alt 018-611 21 10

Följ Medicinhistoriska museet

Museet finns tillgängliga i olika digitala kanaler. På Facebook kan du följa museets inlägg och evenemang. På YouTube kan du se filmer om spännande medicinhistoriska ämnen. Klicka på ikonerna nedan, sidorna öppnas i nytt fönster.

Medicinhistoriska museet på Facebook
Facebook
Medicinhistoriska museet på YouTube
YouTube